måndag 8 april 2013

Hemma igen i vårt vackra land efter en vecka på Gran Canaria.

Kost
Som hälsovetare analyserar man folkhälsoläget med ryggmärgen, även när man är på semester.
Kan konstatera att när alla går omkring med minimalt med kläder så blir övervikts- och fetmaproblematiken väldigt påtaglig.

Alkohol
På alla glasunderlägg framgår att minderåriga i Spanien inte tillåts köpa alkohol. Kontroll och efterlevnad är det dock si och så med! Riskbruk av alkohol är nog enligt siffrorna, dvs 10-20 % i befolkningen. I ett trångt flygplan kan det komma nära inpå en...

Tobak
Vad gäller vår farligaste levnadsvana för ohälsa - rökning - så har man här inget förbud mot rökning på stränder och inte heller på utomhusserveringar. I Sverige har vi det inte heller men förhoppningsvis presenterar Fhi utredningen ett sådant förslag. Hur mysigt är det att titta ut över havet, känna tång och sandlukt, beställa in en god efterrätt? Riktigt skönt, till dess man omringas av abstinensstinna nikotinister som sliter upp sina dödsbringande förpackningar utan hänsyn till medmänniksor i vindriktning.

På gång just nu:
  • Sammanställning av barnbokslut
  • Utbildningsunderlag till folkhälsoutbildning för politiker i kommunen
  • Revidering av Drogpolitiskt handlingsprogram till en ANDT-strategi
  • Tre scenario som diskussionsunderlag för FÖP (fördjupad översiktsplan) Hässleholm
  • Dopningsutbildning för gymansvariga i Hässleholm
  • Våren??
Recept:
Rör dig många gånger varje dag, träna ombytt 2-3 gånger per vecka, var omtänksam mot din omgivning, använd inte tobak, drick med måtta (www.alkoholprofilen.se), ät mat och dryck av bra kvalite och inte mer energi än du gör av med.

Må väl och länge!
Hälsningar Vidar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar