måndag 8 april 2013

Socker, socker, socker

Socker, socker, socker - vad har det med hälsa att göra?

2013-04-08
Nedanstående är ett utdrag från Fhi GD (Sarah Wamala) blogg, dagens datum. Egna kommentarer i kursiv text.

Den senaste tiden har socker, sockerskatt och sockerberoende diskuterats en hel del i media. Det var till exempel mycket intressant att se programmet Korrespondenterna och reportagen från bland annat USA och Indien.

Indien är ett av världens länder där antalet diabetiker ökat dramatiskt och med stor sannolikhet är konsumtionen av socker en bidragande orsak. Det finns allt mer socker i våra livsmedel vilket kan göra det svårt för den som vill undvika det.

Även i Sverige får vi i oss allt mer socker, ett exempel är siffror från Jordbruksverket som visar att konsumtionen av läsk i Sverige har tredubblats mellan 1980 och 2010 från ca 30 liter till över 90 liter per år och person.

I Sverige är var tredje kvinna och varannan man i medelåldern överviktiga eller feta. Sambandet mellan för hög konsumtion av socker och ökad risk för övervikt, högt blodtryck, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och därmed ökad risk för förtida död finns. Dessa riskfaktorer utgör en stor del av sjukdomsbördan i Sverige och och är en utmaning vi måste ta oss an.

Men är sockerskatt rätt väg att gå? Vet vi att det fungerar? Det finns inga enkla svar på dessa frågor. I Danmark togs till exempel en fettskatt bort ganska snart efter att den införts då den inte fungerade som det var tänkt. Landets planerade sockerskatt infördes aldrig då opinionen var för stark. Finland däremot har nyligen beslutat att höja skatten på godis och införa skatt på läsk och i Norge finns det en sockerskatt sedan en tid.

Vi föreslog i Folkhälsopolitisk rapport 2010 att man bör titta närmare på effekten av ekonomiska styrmedel vad gäller livsmedel. Senare forskning visar dock att just skatt ger väldigt liten effekt på våra konsumtionsvanor om inte höjningen är minst 20 procent.

Igår, den 7 mars, var det Världshälsodagen som firats under ledning av WHO sedan 1950. Mycket har blivit bättre i världen sedan dess men 783 millioner människor saknar tillgång till rent vatten, vilket naturligtvis påverkar vad människor dricker. Att Sverige har lägre siffror vad gäller konsumtion av läsk än många andra länder visar att när det finns tillgång till rent dricksvatten från kranen så blir det lättare att göra det hälsosamma dryckesvalet – vatten framför läsk.

Diskussionen om hur vi bäst hanterar frågan fortsätter, liksom rapporteringen i media. Nu på torsdag, den 11 april sänder Dokument Inifrån ett avsnitt om socker i Svt2 kl. 21.00 där bland annat jag medverkar i en kort intervju. Titta gärna på programmet och låt forskningen och diskussionen om detta viktiga område få fortsätta.

Vad kan vi göra på lokal nivå, här i Hässleholm? Kampanjer till föräldrar, information, tillgång till kranvatten i cafeterior och lunchrestauranger, begränsa utbudet av läsk, glass och godis i cafeterior på vuxna och barns arbetsplatser? Viktminskningsutmaningar och marknadsföring av appar och goda exempel kan vara andra möjligheter.

Vad tycker du? Ska vi göra något eller bara se på medan vällevnadssjukdomarna äter upp hälso- och sjukvårdsbudgetarna?

Må så gott och lev friskt - länge! Hälsningar Vidar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar