onsdag 13 januari 2016

Folkhälsoundersökning barn och unga samt kosttillskott

Nu börjar det dra ihop sig till Skånes stora och viktigaste folkhälsoundersökning. Igår hämtade vi inloggningsuppgifter till Hässleholms 1618 elever som ska genomföra undersökningen.
I vecka fyra skriver alla som går i klasserna 6 och 9 samt andra året på gymnasiet totalundersökningen i Hässleholm, även de i privata skolor. Utifrån det kan vi få  en bra bild av vilka förutsättningar de unga har för att klara skola och framtid och inte minst vad vi vuxna kan göra för att förbättra deras förutsättningar.


NCD dvs icke smittsamma sjukdomar bidrar mest till ohälsa i dagens Sverige. Vi pratar framförallt om de fyra stora levnadsvanorna, matvanor, tobak, alkohol och fysisk aktivitet. En stor motståndare är ofta marknadskrafterna, tyvärr. De skulle i mycket större utsträckning kunna underlätta våra val.
Så här skriver Livsmedelsverket:


Vanlig mat räcker nästan alltid för att få i sig den näring som behövs. Ändå påstår olika aktörer med jämna mellanrum i sin marknadsföring att kosttillskott behövs för en bra hälsa. Tyvärr skapar det lätt en oro i onödan hos konsumenterna.





Hur mycket onödiga pengar lägger inte familjer idag ut på kosttillskott och även för den delen på proteinpulver och bars i samband med träning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar