torsdag 28 juni 2012

Sommarträning

Av någon anledning så vill många känna sig i form speciellt till sommaren och stranden. Hur ofta kan vi sola och bada i Sverige? Kanske är det för att vi har mindre kläder på oss och det blir då mer påtagligt vilka som lyckats med energibalansen. Som i och för sig är mycket ett socialt problem.

Var femte tioåring är överviktig i Sverige och det diskuteras alltmer om fett och sockerskatt tillsammans med annan lagstiftning.

Några tips mot FSS
FSS står för Fett, Socker och Soffläge! Har man en smarttelefon kan man ladda ner appen ShapeUp så att du alltid har med dig dagbok över energi insättningar och uttag. Där kan du enkelt se vad olika maträtter, i olika portioner ger för kalorier och likadant med olika motionsformer.

På arbetsplatserna kan Ni prova Arbetarplatwsklassikern http://arbetsplatsklassikern.se/ . 3-6 veckor innan respektive svensk klassikerlopp startar din insats. Det gäller att innan loppet går ha avverkat sträckan lokalt där du bor (uppdelat på flera pass). Det är  cykling 30 mil, simning 3 km, löpning 3 mil och skidåkning 9 eller 6 mil. Det kostar 600 kr per anställd och uppfyller skatteverkets riktlinjer för friskvårdsaktiviteter. Du får tillgång till en webbportal för registrering och jämförelse med hur långt kollegerna kommit. Ungefär som en stegtävling.


Lite fakta
Vår folkhälsa vad gäller energibalans, matvanor och fysisk aktivitet leder till stora kostnader för samhället. Det handlar om hjärt-/kärl sjukdomar, diabetes, fetma, depressioner, cancer, benskörhet mm.

Varannan som drabbas av höftledsfraktur lider av muskelförtvining. Av den vuxna befolkningen rör sig 80 % mindre än 30 min om dagen. Redan i 30 års åldern börjar de korta snabba muskelfibrerna tyna bort. Från medelåldern med ca en procent per år! Dessa muskler är speciellt viktiga när man halkar - det är de som reagerar först. Receptet mot detta heter styrketräning och då gärna för de stora muskelgrupperna.

Lycka till med sommarträningen!

Vidar Albinsson, Folkhälsostrateg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar