onsdag 13 juni 2012

Minska hjärtinfarkterna med 40 %!

Godmorgon Hässleholmare!

Vilken härlig morgon att få cykla längs meterhögt hundkex och lukta på sommarsverige.
Min tanke är att använda bloggen som centralportal framöver och hänvisa intresserade av folkhälsan i Hässleholm hit. Har ni uppslag som ni vill ha belysta kontakta mig gärna. På telefon: 0451-268181, mobil/sms: 0709-818181 eller e-post: vidar.albinsson@hassleholm.se. Jag länkar även bloggen till mitt twitterkonto: Folkhälsa Hässleholm.

Bättre livsstil minskar hjärtinfarkter med 40 procent
Ett intensivt folkhälsoarbete under 1980-och 90-talen (Västerbotten- och Norsjöprojektet) fick befolkningen att förbättra sina matvanor, sin fysiska aktivitet och att minska på rökningen. Sjukligheten i hjärt- och kärlsjukdomar sjönk kraftigt. Under de senaste fem-tio åren har förbättringen i stort sett suddats ut. Västerbottningarna har återgått till att äta mer smör och grädde och nu ser forskarna i 25 års uppföljningen att även kolesterolvärdena stiger.

– Det visar tydligt att när det gäller maten är fettkvaliteten, det vill säga vilken sorts fett man väljer, viktig för risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Studien visar också att ett brett folkhälsoarbete lönar sig – det går faktiskt att påverka matvanor och sjuklighet i rätt riktning. Men arbetet behöver förankras och drivas fortlöpande för att de goda resultaten ska bestå, säger Irene Mattisson, nutritionsepidemiolog på Livsmedelsverket.

I Västerbottenprojektet kombinerades det lokala folkhälsoarbetet med individuella hälsoundersökningar av vuxna och efterföljande hälsosamtal. Invånarna fick kostråd om att äta mindre fett, särskilt mättat fett, och att äta mer fibrer. Samtidigt betonades betydelsen av fysisk aktivitet och rökstopp.

När matvanorna blev sämre steg kolesterolet igen    

I början av 2000-talet steg konsumtionen av fett och mättat fett igen. Efter 2006 ser forskarna att även kolesterolvärdena stiger. Flera faktorer kan kopplas till de höjda kolesterolvärdena: fett, mättat fett, smör och bregott på smörgås, hårt bakmargarin, bullar, chips, kokt potatis och kokkaffe.
tyvärr syns samma trend i övriga Sverige vilket befaras öka hjärtinfarkerna igen.

Det finns många möjligheter att agera på lokal nivå genom tex information och vårt nyligen uppstartade lokal skolmatsakademi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar